Duurzaamheid en MVO
Na het MVO-sectorpaspoort voor groothandel AGF speelden Fresh Trade Belgium, Belgapom en Vegebe opnieuw in op een MVO oproep van de Vlaamse regering. Begin 2019 werd het duurzaamheidsproject 'Samen naar een circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor groenten en fruit!' afgerond.
Het sectorpaspoort werd geüpdated in functie van de Sustainable Development Goals. Een MVO-visie en -doelstellingen werden door een 12-tal pionierbedrijven werden vertaald naar hun eigen bedrijfscontext. Thema's: preventie van voedselverlies en -afval, duurzaam watergebruik, duurzamere productie- en consumptiepatronen en bijdrage aan maatschappelijk welzijn, ook voorbij onze grenzen.
Met steun van de Vlaamse overheid ging FVPhouse met aangesloten bedrijven en consultant Sliding Doors aan de slag met de 'sustatool'. Deelnemende leden genieten ondersteuning en begeleiding om duurzaamheid te implementeren op de werkvloer. Het project werd in de zomer van 2021 afgerond.
In 2023 startten Fresh Trade Belgium en FVPhouse een vervolgproject ism Sliding Doors en met de steun van het Federaal Instituut voor Duurzaam Ondernemen (FIDO). Focus lag deze keer op het verduurzamen van de aanvoerketens in de sector fruit en groenten (mens & milieu) en de implementatie van de EU Corporate Sustainability Due Diligence Richtlijn. Het project liep gedurende 1 jaar, bedrijven konden instappen in een lerend netwerk en/ of zich opgeven als pilootbedrijf. Eén van de beoogde eindresultaten waren sectorale richtlijnen en instrumenten om als bedrijf zelf aan de slag te gaan met risico analyse en acties om de aanvoerketen te verduurzamen. Dit biedt ook een goede hulp voor bedrijven die op vandaag al aan de slag zijn met duurzaamheidsstandaarden. Het project geeft de overheid ook een mogelijke basis voor de uitwerking van ondersteunende maatregelen om de KMO's in de AGF-sector verder te verduurzamen. Voor het verslag van dit project, zie de aparte rubriek 'duurzaamheid'.
In 2024 engageert Fresh Trade Belgium zich samen met een aantal leden in het Freshfel project rond CSRD. Grotere bedrijven worden vanaf 2026 verplicht tot duurzaamheidsrapportering conform Europese standaarden en dit op basis van data van 2025. Voor bedrijven buiten de scope volgt een 'trickle down' effect, zij worden geconfronteerd met vragen van afnemers. Ism consultant Deloitte werkt een consortium van bedrijven en associaties uit de AGF-sector aan een rapporteringstool gebaseerd op een stakeholdersbevraging en dubbele materialiteitsanalyse (DMA) die sectoraal wordt uitgevoerd.