Actieterreinen


Gids Autocontrole G014

De Gids Autocontrole voor Handel en Verwerking AGF G014 wordt beheerd door FVPhouse, de koepelorganisatie van Belgapom, Fresh Trade Belgium en Vegebe en werd uitgewerkt i.s.m. Universiteit Gent. De Gids is officieel goedgekeurd door het FAVV en geldt als referentie bij controles rond voedselveiligheid en wettelijke kwaliteit. Bedrijven vinden er alle noodzakelijke info omtrent hygiënevereisten, HACCP, GMP, etikettering, meldingsplicht, ... 

De Gids wordt regelmatig geüpdated, de door FAVV goedgekeurde versie 5 staat online op http://www.gidsac.be. Een nieuwe update is in voorbereiding, versie 6 wordt verwacht in het voorjaar 2024 met daarin onder meer focus op criteria voor waterhergebruik/ -recyclage in functie van voedselveiligheid.      

Gecombineerde audits met BRC en IFS zijn mogelijk. 

Operatoren met gevalideerd autocontrole systeem geniet een bonus van 75% op hun jaarlijkse heffing van het FAVV. Een gevalideerd autocontrolesysteem is verplicht voor exporteurs van vers AGF die uitvoeren naar markten die vallen onder sectorprocedure zoals Japan, Canada, Brazilië, Mexico, Israël, Thailand en Vietnam


Opleidingen en seminaries

Geregeld organiseert FVPhouse opleidingen en seminaries over uiteenlopende actuele thema's zoals voedselveiligheid (autocontrole, allergenenmanagement), de Europese Green Deal en Farm to Fork met het hele duurzaamheidsverhaal (CSRD, CSDD, LCA analyse, ...) en de impact en mogelijkheden voor handel en verwerking van fruit, groenten en aardappelen. 

Er is ook een jaarlijks opleidingsaanbod in kader van fytolicentie en specifiek voor leden van Fresh Trade Belgium worden geregeld 1/2 dag opleidingen productkennis fruit en groenten georganiseerd i.s.m. Normec Foodcare.

Leden worden geïnformeerd zodra data van events beschikbaar.


Import AGF uit 3de landen  

In 2019 wijzigde het EU importbeleid voor fruit en groenten. Er werden nieuwe maatregelen van kracht om de introductie van schadelijke organismen in de EU tegen te gaan (oa niet-Europese fruitvliegen bij import van mango) en het fytosanitair certificaat werd de algemene regel (5 uitzonderingen). Een maximale digitalisatie is daarbij het streefdoel, dit heeft sinds COVID een sterke impuls gekregen (TRACES/ ePhyto) en dient verder uitgerold.

Fresh Trade Belgium gaat in overleg met FAVV om binnen het wettelijk kader de impact op logistieke processen en handel zoveel mogelijk te beperken.  

Leden bedrijven kunnen bij Fresh Trade Belgium ook terecht met vragen omtrent Europese importvoorwaarden en -restricties. (behalve fytosanitaire voorwaarden ook Mrl's, contaminanten, microbiologie, novel food ...).


Export AGF naar 3de landen 

Fresh Trade Belgium helpt bedrijven met het in kaart brengen van de exportvoorwaarden van 3de landen (fytosanitaire eisen, invoerrechten ...) en houdt in samenspraak met FAVV en de veilingen registers bij van exporteurs die in aanmerking komen voor export naar een aantal specifieke bestemmingen (autocontrole sectorprocedures).

Voor de export naar Japan coördineert Fresh Trade Belgium de sectorale residumonitoring van de exporteurs. De federatie beheert tevens de sectorprocedure voor gewaarmerkte kopieën.

Sinds 2021 is het UK een 3de land. In aanloop naar Brexit hield FVPhouse de betrokken leden up-to-date over nieuwe regels en afspraken met het oog op een zo vlot mogelijke verderzetting van de handel na 01/01/2021. Dankzij het EU - UK handelsakkoord vallen invoerrechten en quota weg maar douaneformaliteiten en normcontrolecertificaten blijven een feit. Op termijn kan UK wetgeving ook gaan afwijken van de Europese. Knelpunten, reglementaire wijzigingen en vragen worden in 2023 verder opgevolgd. 


Energiecollectief 

In samenwerking met Hellemans Consultancy ondersteunt Fresh Trade Belgium de leden bij het sluiten van correcte en financieel interessante energiecontracten. Meerdere leden sloten zich aan en konden reeds hun voordeel ondervinden. Zeker afgelopen jaar met ontspoorde energieprijzen heeft het collectief zijn nut kunnen bewijzen! Tijdens het jaar worden diverse instapmomenten georganiseerd. Geïnteresseerde leden kunnen steeds contact nemen met het secretariaat.      

Promotie 

Fresh Trade Belgium is actief in de sectorgroep fruit & groenten van Vlam en werkt mee aan het promotiebeleid op buitenlandse markten. Ism Vlam wordt in 2024 deelgenomen aan Fruit Logistica Berlijn, Fruit Attraction Madrid, de beurs in Hong Kong en diverse handelsmissies. In kader van de Green Deal zet Europa stevig in op bio, daarom heeft Fresh Trade Belgium sinds 2022 ook een bijkomend mandaat opgenomen binnen de sectorgroep bio van Vlam.


Duurzaamheid en MVO

Na het MVO-sectorpaspoort voor groothandel AGF speelden Fresh Trade Belgium, Belgapom en Vegebe opnieuw in op een MVO oproep van de Vlaamse regering. Begin 2019 werd het duurzaamheidsproject 'Samen naar een circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor groenten en fruit!' afgerond.

Het sectorpaspoort werd geüpdated in functie van de Sustainable Development Goals. Een MVO-visie en -doelstellingen werden door een 12-tal pionierbedrijven werden vertaald naar hun eigen bedrijfscontext. Thema's: preventie van voedselverlies en -afval, duurzaam watergebruik, duurzamere productie- en consumptiepatronen en bijdrage aan maatschappelijk welzijn, ook voorbij onze grenzen.

Met steun van de Vlaamse overheid ging FVPhouse met aangesloten bedrijven en consultant Sliding Doors aan de slag met de 'sustatool'. Deelnemende leden genieten ondersteuning en begeleiding om duurzaamheid te implementeren op de werkvloer. Het project werd in de zomer van 2021 afgerond.

In 2023 startten Fresh Trade Belgium en FVPhouse een vervolgproject ism Sliding Doors en met de steun van het Federaal Instituut voor Duurzaam Ondernemen (FIDO). Focus lag deze keer op het verduurzamen van de aanvoerketens in de sector fruit en groenten (mens & milieu) en de implementatie van de EU Corporate Sustainability Due Diligence Richtlijn. Het project liep gedurende 1 jaar, bedrijven konden instappen in een lerend netwerk en/ of zich opgeven als pilootbedrijf. Eén van de beoogde eindresultaten waren sectorale richtlijnen en instrumenten om als bedrijf zelf aan de slag te gaan met risico analyse en acties om de aanvoerketen te verduurzamen. Dit biedt ook een goede hulp voor bedrijven die op vandaag al aan de slag zijn met duurzaamheidsstandaarden. Het project geeft de overheid ook een mogelijke basis voor de uitwerking van ondersteunende maatregelen om de KMO's in de AGF-sector verder te verduurzamen. Voor het verslag van dit project, zie de aparte rubriek 'duurzaamheid'.

In 2024 engageert Fresh Trade Belgium zich samen met een aantal leden in het Freshfel project rond CSRD. Grotere bedrijven worden vanaf 2026 verplicht tot duurzaamheidsrapportering conform Europese standaarden en dit op basis van data van 2025. Voor bedrijven buiten de scope volgt een 'trickle down' effect, zij worden geconfronteerd met vragen van afnemers. Ism consultant Deloitte werkt een consortium van bedrijven en associaties uit de AGF-sector aan een rapporteringstool gebaseerd op een stakeholdersbevraging en dubbele materialiteitsanalyse (DMA) die sectoraal wordt uitgevoerd. 


Andere thema's 2024 

VLAREMA 9 en het fruitstickerverbod (opvolging protocol OVAM), de Europese Verordening omtrent Verpakkingen en Verpakkingsafval met oa impact op éénmalige plastic verpakkingen voor kleine volumes AGF,  handelsnormen en etikettering (inclusief evoluties op vlak van duurzaamheidslabelling en PEF),  gewasbescherming (MRL's, schrapping van actieve stoffen ...), fytosanitaire maatregelen in relatie met 3de landen (FCM en CBS (citrus), Spodoptera frugiperda (asperges)...) en digitalisatie certificaten (BECERT/ ePhyto), ...

Individuele dienstverlening

Individuele bedrijven kunnen bij Fresh Trade Belgium terecht voor uiteenlopend eerstelijnsadvies. De federatie beschikt over een uitgebreid netwerk aan contacten bij overheden en organisaties. Voor meer info kan u contact nemen met het secretariaat via veerle@fvphouse.be of tel +32.9.339.12.50 


© 2024 FVPhouse — BE 0407.590.436 — Guldensporenpark 120, 9820 Merelbeke — veerle.vandersypt@fvphouse.beprivacy policysitemap Quoted: Websites met méér